czwartek, 12 lipca 2012

CETYL ALCOHOL

Nazwa chemiczna: Alkohol cetylowy

Opis

Niejonowa substancja powierzchniowo czynna

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy

Funkcja w kosmetyku

Emulgator W/O, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Pełni rolę modyfikatora reologii, czyli zwiększa lepkość kosmetyków.

Bezpieczeństwo

Alkohol cetylowy jest bardzo dobrze przebadaną substancją pod względem bezpieczeństwa.
Więcej informacji na temat stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

My Fashiolista finds